Kosthold og meny

Tusseladden friluftsbarnehage vektlegger variert og sunn mat i det pedagogiske opplegget for barnehagen. Vi serverer tre måltider om dagen. En av de ansatte har særlig ansvar for tilbereding og servering av lunsjen.

Ungene tas med i forberedelsene ved at de dekker bord, deltar i enkel matlaging, samt at de rydder og tar av bordet. Barnehagen baker brød selv. Uteavdelingene har en liten grønnsakshage hvor vi i sesongen har egen potet, squash, gulrøtter og tomater som serveres ungene. Jordbær, rabarbra og mer er under planlegging. Selv om ikke avlingen ble så stor i år, er ungene stolte av hagen og ser fram til å nyte resultatet.

Ungene deltar aktivt ved måltidene
Ved måltidene legger vi vekt på at ungene skal delta selv, smøre på brød, hjelpe hverandre og sende mat. Når det serveres varm lunsj får ungene øve seg på å bruke kniv og gaffel. Uteavdelingene som er ute inntil ti timer om dagen legger vekt på å servere flere varme måltider i uka, og har også varm saft eller kakao til brødmåltidene i vinterhalvåret. For å begrense sukkerinntaket er tørstedrikken vann, og de voksne styrer ellers drikkeinntaket av de varme drikkene.

Fokus på kost og ernæring
Barnehagen har for tiden fokus på kost og ernæring, og søker bistand og hjelp fra fagfolk for å sette sammen en best mulig meny i barnehagen.

Frokost
Her serveres det hjembakt grovbrød med pålegg som ulike oster, spekepølse og/eller servelat, leverpostei, prim og noen ganger syltetøy. Frokost serveres fra kl. 08.30 på de ulike avdelingene. På småavdelingene bytter de på å spise kl. 08.30 og kl. 09.00 avhengig av om de skal ut på tur. De barna som har med matpakke spiser sin matpakke sammen med de som får frokost på barnehagen. Barn som kommer etter frokost regner vi med har spist frokost hjemme.

Lunsj
Lunsj serveres ca. kl. 11.30 for de yngste og ca. kl. 12-12.30 på storavdelingene. Minst to dager i uka er det varm mat som fiskeboller i hvit saus, fiskekaker eller fiskegrateng, grøt (varierer mellom risengrynsgrøt og havregrøt), ulike kjøttretter som kjøttkaker, kjøttsaus og spaghetti, pizza med grønnsaker, ulike supper og annet. Når ungene er på tur har de med matpakke, men uteavdelingene lager varm mat en dag i uka ute. Da får ungene være med å lage mat på bål eller på primus.

Frukt/lett måltid
Ca. kl. 15 serveres frukt eller et lett måltid som knekkebrød eller youghurt. Dette måltidet serveres ofte ute da barna er ute fra ca kl. 14.30. Dette er ikke et fullverdig måltid, men en snacks for de som spiser middag sent. Foreldre som ikke ønsker dette måltidet gir beskjed til avdelinga.

Meny for uke 12-15 (xls)